België heeft een rijk spoorwegverleden.  Reeds in 1835 werd de eerste spoorlijn geopend tussen Brussel en Mechelen, waarna het Belgische spoorwegnet in korte tijd snel uitgroeide tot zijn huidige grootte. De mogelijkheid om per trein snel grote afstanden af te leggen leidde al snel tot de eerste internationale treinverbindingen.

 

Het is niet toevallig dat een Belgisch ondernemer en ingenieur - Georges Nagelmackers - in 1876 een bedrijf oprichtte met als specifieke doelstelling het comfort te verhogen op deze internationale verbindingen.  Hieruit ontstond de onderneming die wereldfaam heeft verworven onder de naam “La Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) et des Grands Express Européens”

 

Al snel reden verschillende treinen over Belgisch grondgebied, waarvan de namen  vandaag nog steeds tot de verbeelding spreken. De Nord Express, die Oostende verbond met Berlijn en verder aansluiting gaf op de beroemde Trans Siberië Express. De Oostende Vienne /Wenen Express die een belangrijke schakel vormde in het verkeer tussen Engeland en de havens van Zuidoost Europa zoals Constanta en Constantinopel.

 

Na WO I werden deze verbindingen weer snel in gebruik genomen en kort nadien kwamen er de exclusieve luxueuze dag treinen bij, zoals de Edelweiss naar Zwitserland en de Etoile du Nord die Amsterdam verbond met Parijs.

Van deze unieke spoorweghistorie is in België helaas niets noemenswaardigs bewaard gebleven.  Daarom hebben wij het initiatief genomen om een deel van dit roemrijke spoorverleden te doen herleven voor het grote publiek !

 

 

DOEL

 

Het hoofddoel van O.V.O.E. bvba is het aanbieden van een belevenis, geïnspireerd op het reizen in een trein van grote allure uit de jaren '30.

 

Concreet starten wij met het aanbieden van een culinaire belevenis in de stijl van toen in een origineel en volledig gerestaureerd CIWL rijtuig uit de jaren ‘30. Deze rijtuigen zullen afwisselend op verschillende plaatsen doorheen het land opgesteld staan.

 

 

Reserveer hier je eigen culinaire belevenis In één van onze gerestaureerde rijtuigen.